Ergotherapie x Positieve Psychologie

Gepubliceerd op 14 augustus 2024 om 10:30

Ergotherapie en positieve psychologie vullen elkaar sterk aan, een paar weken geleden stuitte ik op het PERMA model. En merkte dat de (vaak onbewuste..) integratie van het dit model in ergotherapie kan leiden tot een meer volledige benadering van zorg, waarbij niet alleen wordt gekeken naar wat iemand kan doen, maar ook naar hoe activiteiten bijdragen aan het algehele welzijn en geluk.

 

𝗪𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗣𝗘𝗥𝗠𝗔 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗹? 

Het PERMA-model, ontwikkeld door Martin Seligman, beschrijft vijf elementen die bijdragen aan welbevinden en geluk:

1. 𝘗𝘰𝘴𝘪𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘌𝘮𝘰𝘵𝘪𝘰𝘯 (𝘗𝘰𝘴𝘪𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦 𝘦𝘮𝘰𝘵𝘪𝘦𝘴) Het ervaren van plezierige gevoelens zoals vreugde, tevredenheid, en hoop.

2. 𝘌𝘯𝘨𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 (𝘉𝘦𝘵𝘳𝘰𝘬𝘬𝘦𝘯𝘩𝘦𝘪𝘥) Het opgaan in activiteiten waarbij men in een staat van ‘flow’ terechtkomt, waarin de tijd lijkt te verdwijnen.

3. 𝘙𝘦𝘭𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴𝘩𝘪𝘱𝘴 (𝘙𝘦𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦𝘴) onderhouden van betekenisvolle en ondersteunende sociale verbindingen.

4. 𝘔𝘦𝘢𝘯𝘪𝘯𝘨 (𝘡𝘪𝘯𝘷𝘰𝘭𝘩𝘦𝘪𝘥) Het gevoel dat wat men doet bijdraagt aan iets groters dan zichzelf.

5. 𝘈𝘤𝘩𝘪𝘦𝘷𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 (𝘗𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘵𝘪𝘦𝘴) Het bereiken van doelen, waardoor een gevoel van bekwaamheid en voldoening ontstaat.

 

𝗧𝗼𝗲𝗽𝗮𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗣𝗘𝗥𝗠𝗔 𝗶𝗻 𝗘𝗿𝗴𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲

Ergotherapie richt zo op het ondersteunen van mensen om hun dagelijkse activiteiten zo zelfstandig en betekenisvol mogelijk uit te voeren. Door het model toe te passen in ergotherapie, kan het zich richten op het versterken van welzijn, naast de focus op functionele capaciteiten.

Enkele manieren waarop dit gedaan wordt:

- 𝘗𝘰𝘴𝘪𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦 𝘌𝘮𝘰𝘵𝘪𝘦𝘴: Samen activiteiten vinden die positieve emoties opwekken, zoals werk, hobby’s, sport, of sociale gelegenheden. Door deze activiteiten te integreren in het dagelijks leven wordt de welzijn vergroot.

- 𝘉𝘦𝘵𝘳𝘰𝘬𝘬𝘦𝘯𝘩𝘦𝘪𝘥 Ergotherapie helpt bij het ontdekken van activiteiten waarin mensen hun waarden kunnen vervullen, voldoening kunnen ervaren. Dit kan variëren van creatief werk tot fysieke activiteiten, afhankelijk van de interesses en capaciteiten van de cliënt.

- 𝘙𝘦𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦𝘴 Ergotherapeuten kunnen helpen bij het versterken van sociale vaardigheden en het opbouwen van ondersteunende netwerken. Dit kan door groepsactiviteiten, het versterken van communicatieve vaardigheden, of het creëren van toegang tot werk en dagbesteding.

- 𝘡𝘪𝘯𝘷𝘰𝘭𝘩𝘦𝘪𝘥 Ergotherapie kan helpen bij het identificeren van activiteiten die voor cliënten zinvol zijn. Dit kan variëren van vrijwilligerswerk tot spirituele of culturele activiteiten, afhankelijk van wat de cliënt als betekenisvol ervaart.

- 𝘗𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘵𝘪𝘦𝘴 Het stellen van haalbare doelen en het ondersteunen van cliënten bij het bereiken van deze doelen is een kernonderdeel van ergotherapie. Door successen te vieren en voortgang te monitoren, kan het zelfvertrouwen van de cliënt worden versterkt.